Ministrul Agriculturii pare că refuză consultarea și dialogul, insistând cu o abordare care, dincolo de faptul că este contrară prevederilor constituționale, tinde să conducă la blocarea pieței alimentare și, implicit, la apariția unui risc evident de insecuritate alimentară.
Cu doua zile în urmă, Guvernul României, prin vocea Prim-Ministrului și a Vice-Prim Ministrului, a dat asigurări mediului de afaceri că va avea loc o dezbatere reală înainte de a se ajunge la o concluzie pe tema unei noi limitări a adaosului comercial, de data aceasta pentru toate alimentele produse în România, pe termen nelimitat.
Din ceea ce comunică domnul ministru al Agriculturii în prime-time mediatic, rezultă că o Ordonanță în acest sens este deja finalizată și va fi adoptată în cursul lunii viitoare.
Continuăm să credem ca orice decizie, mai ales dintre cele cu impact economic major, va fi luată în urma unor consultări și a unui dialog real pe bază de argumente, date și evaluări asupra impactului unei astfel de măsuri, elemente pe care însă, cel puțin deocamdată, domnul ministru nu le-a comunicat.
Împărtășim convingerea ca domnul ministru – doctor în economie – are o reprezentare clară, dincolo de doctrine și teorii economice, a realităților și echilibrelor macroeconomice din piața locală, pe care o astfel de intervenție radicala le poate complica într-o măsură greu de anticipat.
Deși au fost și diferențe de opinie, totuși, am lucrat cu ministrul Florin Barbu în proiecte pe care le-am considerat ca fiind atât în interesul consumatorului, cât și al tuturor participanților la funcționarea lanțului comercial.
Acest fapt a fost demonstrat și prin pozițiile de principiu pe care le-am exprimat în legătură cu plafonarea pe o perioadă limitată a adaosurilor la alimentele de bază, în contextul unei inflații ridicate și al unui mediu general caracterizat de dificultăți în funcționarea optimă a lanțurilor de aprovizionare.
De atunci a trecut ceva timp și a devenit tot mai evident că modalitățile și strategiile provenite din zona decizională a Ministerului Agriculturii au urmărit, aproape exclusiv, influențarea funcționării normale a pieței alimentare, în timp ce provocări concrete și foarte actuale din domeniul agriculturii nu au fost abordate cu aceeași intensitate – cum ar fi, de exemplu, „surpriza” că în timpul verii poate apărea seceta.
Facem apel către domnul Prim-Ministru, și la Guvern în ansamblul său, să se asigure că o decizie cu un impact major ca aceasta nu este implementată fără consultări, printr-o ordonanța soc, pentru a evita efecte negative colaterale asupra echilibrului economic actual, atât pe piața locală cât și cea comunitară.