Preturile vor scadea in continuare in urmatoarele 9 luni, astfel ca Romania va avea inflatie negativa pana in primavara anului viitor, potrivit Bancii Nationale a Romaniei.
Consiliul de Administratie al BNR a aprobat, marti, raportul trimestrial pe inflatie, in aceeasi sedinta in care a decis pastrarea dobanzii cheie la nivelul minim istoric.
„Noua prognoza indica mentinerea ratei anuale a inflatiei in teritoriu negativ pe parcursul urmatoarele trei trimestre si revenirea ei ulterioara la valori pozitive, plasate sub limita de jos a intervalului tintei, pana la inceputul anului 2017”, se arata intr-un comunicat de presa al bancii centrale.
BNR atrage atentia atat asupra riscurilor provenite din evolutiile mediului extern, cum ar fi criza din Grecia sau cresterea economica a UE, dar si cele de ordin intern, ce sunt legate de masurile cuprinse in Codul Fiscal si de relatia cu institutiile financiare internationale.
„Implementarea consecventa a unui mix adecvat de politici monetare si fiscale, alaturi de progresul in sfera reformelor structurale, sunt esentiale pentru pastrarea echilibrelor la nivel macroeconomic, asigurarea unei cresteri economice durabile, continuarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana si intarirea robustetii economiei romanesti fata de eventuale socuri sau conditii adverse pe plan mondial.
BNR reitereaza ca monitorizeaza permanent evolutiile interne si ale mediului economic international in vederea utilizarii si dozarii corespunzatoare a tuturor instrumentelor de care dispune pentru indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu si pentru mentinerea stabilitatii financiare”, se mai arata in comunicat.
Cum a evoluat inflatia in ultima vreme
Cele mai recente date statistice atesta intrarea ratei anuale a inflatiei in teritoriu negativ sub impactul extinderii, incepand cu 1 iunie 2015, a aplicarii cotei reduse de TVA la toate alimentele si serviciile de alimentatie publica.
In aceeasi perioada cresterea economica s-a accelerat ca urmare a unui avans consistent al consumului final si a dinamicii pozitive a investitiilor, inclusiv pe fondul revitalizarii procesului de creditare.
Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de -1,6 la suta in luna iunie 2015 de la 1,2 la suta in luna precedenta.
„Socul dezinflationist produs de efectele de runda intai ale scaderii cotei TVA de la 24 la suta la 9 la suta la produsele alimentare, care acopera preturile a circa 30 la suta din bunurile si serviciile din cosul de consum, a fost mai accentuat decat cel anticipat. Datele statistice releva o scadere a preturilor marfurilor alimentare la care s-a redus cota TVA, de 9,8 la suta in luna iunie fata de luna precedenta.
Rata medie anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 0,7 la suta, in timp ce indicatorul relevant pentru evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana – rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum -s-a redus la 1,0 la suta de la 1,1 la suta”, se mai arata in comunicatul BNR.
Sursa: Ziare.com