Fermierii care vor accepta să se asocieze în cooperative vor beneficia de o serie de facilități fiscale, cum ar fi scutirea de impozit pe norma de venit, pe proprietatea cu care intră în asociere și de reducerea impozitului pe profit cu 20% timp de cinci ani, potrivit unui proiect de lege care se află în discuție la Ministerul Finanțelor Publice.
„Pentru a avea mai multe produse românești, avem nevoie de o organizare cât mai bună în agricultură. Vrem să trecem o lege prin care să stimulăm crearea de cooperative în țara noastră. În primul rând trebuie să convingem fermierii că nu încercăm să dezvoltăm cooperative de genul celor din perioada comunistă, formate prin forță. Și înainte de perioada comunistă au existat cooperative, constituite nu prin forță, ci prin participare voluntară. În prezent, avem discuții la Ministerul Finanțelor zi și noapte, să venim cu facilități pentru a intra în asociere, iar pentru persoanele fizice care lucrează individual propunem scutirea de impozit pe norma de venit. Avem 800.000 de fermieri, persoane fizice care primesc plăți europene, care plătesc impozit pe norma de venit. Dacă reușim să îi scutim de acest impozit, îi stimulăm să se asocieze”, a declarat marți ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferință de profil.
În plus, fermierii care se asociază ar putea beneficia de reducerea impozitului pe profit cu 20% timp de 5 ani, dar și de scutirea de impozit pe proprietate (teren, animale, utilaje etc) care se folosesc în comun.
De asemenea, ministrul Agriculturii propune să lase posibilitatea fermierilor care intră în asociere să rămână proprietari și pe bunuri, și pe producție, cu condiția să comercializeze cel puțin 50% prin intermediul cooperativei, pentru a se justifica înființarea acesteia.
Sursa: Agerpres